Головна » 2015 » Вересень » 9 » Новий указ Путіна визнає лудоманів недієздатними
12:04
Новий указ Путіна визнає лудоманів недієздатними

В кінці 2012 року президент Росії підписав указ, згідно з яким перелік недієздатних осіб поповнили люди, які страждають ігровою залежністю. Документ вже набув чинності, і тепер всі особи, чиє згубну пристрасть впливає на добробут інших людей, можуть бути сильно обмежені у правах і можливостях.

Якщо бути точніше, закон позбавляє права розпоряджатися своїми доходами і передбачає повний контроль з боку піклувальників, роль яких зазвичай виконують родичі.

Серед доступних можливостей у недієздатних лудоманів залишається тільки право укладення або розірвання шлюбу, побутові покупки, а також дрібні фінансові транзакції. Незважаючи на те, що указ відрізняється строгістю, в його ефективності багато хто до цих пір сумніваються.

Справа в тому, що в минулому році в Україні набув чинності схожий документ, суворо обмежує людей, які страждають ігровою залежністю, однак існуючої проблеми він так і не вирішив. Основний нюанс, який не дозволяє обмежити всіх лудоманів без винятку, криється в конституційних правах людини.

Адже не можна визнавати недієздатним кожна особа, на яку надійшла скарга, а відрізнити справжнього лудомана від людини, що зрідка грає в азартні ігри і періодично програє гроші найчастіше дуже непросто.

В європейських країнах, у свою чергу, практикується зовсім інший підхід – психологічний. З хворими проводять бесіди кваліфіковані фахівці, які переконують лудоманів в тому, що в азартних іграх виграють далеко не завжди, і цей спосіб отримання доходу є нераціональним.

Правда, і кількість людей з проблемою ігрової залежності в Європі незрівнянно мало. Про ефективність нововведення судити поки рано, бути може, новий указ дійсно скоротить кількість лудоманів в країні, адже «первісні» методи деколи діють краще за інших.

Переглядів: 254 | Додав: kushnerov | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar